Näin teet parempia videoita – 6 vinkkiä

Kuvaatko itsestäsi videoita someen? Näillä kuudella vinkillä nostat videot seuraavalle tasolle ilman uusien kuvaustarvikkeiden ostamista. Kaikki kohdat voi toteuttaa ihan ilmaiseksi vaikka saman tien!

1. Katso kameraan

Kaikki ovat varmaan törmänneet Instagram-tarinoista tuttuun tyyliin, jossa sisällöntuottaja kuvaa itseään puhelimen etukameralla ja katsoo alaviistoon, eli käytännössä omaa kuvaansa näytöltä. Tarinoissa tämä menettelee, mutta muissa videoissa on aika häiritsevää.

Useimmissa järjestelmä- ja videokameroissa on kääntyvä näyttö, josta voi tarkistaa miltä kuva näyttää. Älä kuitenkaan ihaile kuvatessa itseäsi, vaan katso kameran linssiin! Muuten lopullisessa videossa katse kohdistuu sivuun. Katsojana se tuntuu suunnilleen siltä, kuin keskustelisi vastapäätä istuvan ystävän kanssa, joka katselisi silmien sijaan jonnekin korvien ohi.

2. Mieti etukäteen, mitä sanot

Tubettajana tuntuu aina tosi hyvältä idealta tehdä ”autenttista sisältöä” ja vain napsauttaa kamera päälle ja alkaa höpöttää. Jotkut sisällöntuottajat ovatkin loistavia improvisoimaan ja tipauttelevat suustaan kuolemattomia lausahduksia tuon tuosta. Minä en.

Sen takia käsikirjoitan kaikki videot vähintään ranskalaisilla viivoilla ja monesti ihan lause lauseelta. Kuvatessa pääni yleensä tyhjenee täysin ja unohdan muuten puolet asioista jotka haluan sanoa.

Videoiden käsikirjoittaminen on ajatustyötä siinä missä kirjoittaminen yleensäkin. Se vaatii enemmän työtä etukäteen, mutta palkitsee myöhemmin! Ajatuksia on myös huomattavan paljon helpompi muokata käsikirjoitusvaiheessa kuin kuvaamisen jälkeen, kun huomaat ettei tiettyä pointtia saakaan enää lisättyä väliin.

Videokäsikirjoituksia voi hyödyntää myös muissa kanavissa. Tämä blogiteksti on pienellä vaivalla muokattu versio käsikirjoituksesta, jonka tein koulutusvideooni muutama kuukausi sitten:

3. Mene suoraan asiaan

Pitkiä alustuksia näkee yhtä lailla kirjoitetussa teksteissä kuin videoissa ja podcasteissa. Tekijä haluaa perustella, mitä ollaan tekemässä ja ehkäpä esitelläkin itsensä pidemmän kaavan mukaan. Ei tarvitse!

Youtubessa katsoja on jo nähnyt videosi otsikon ja pikkukuvan ennen kuin on klikannut videoon. Hän tietää niiden perusteella mitä ollaan tekemässä – sen kuin alat tekemään. Podcast-jaksoissa on usein sama homma.

Tiktokin tai Instagramin syötteessä käyttäjä ei ole valinnut nähdä videotasi, mutta sitä suuremmalla syyllä sinulla on noin kaksi sekuntia aikaa saada hänet jäämään. Parempi siis aloittaa suoraan siitä, mitä haluat sanoa.

Henkilökohtainen suosikkini tähän liittyen on fraasi ”No niin, pidemmittä puheitta, mennäänpä sitten asiaan.” Jos editoit videota ja huomaat sanovasi tämän yhden, kahden tai viiden minuutin kohdalla, kokeilepa huviksesi poistaa kaikki sitä edeltävä selitys ja katsoa, toimiiko video paremmin. On ihan mahdollista että se toimii.

4. Ole vähän energisempi kuin tavallisesti

En tiedä sanooko kukaan ”ole vain oma itsesi videolla”, mutta mielestäni se on vähän huono neuvo. Sanoisin että ole oma itsesi, mutta vähän enemmän. Pumppaa itseesi innostusta ja energiaa aihettasi kohtaan. Se todella välittyy katsojalle ja vie videota eteenpäin niin, ettei huomio lähde harhailemaan.

Eron huomaa esimerkiksi jos vertaa ensimmäistä kirjatubevideotani ja neljä vuotta myöhemmin julkaistua videota. Molemmissa olen oma itseni, mutta vuosien varrella olen kehittänyt vauhdikkaamman tyylin.

Vie itse videota eteenpäin sen sijaan, että raahaudut sen mukana!

5. Puhu kuin kertoisit asian kaverillesi

Välillä tulee vastaan erityisesti yritysvideoita, joissa on selkeästi mietitty etukäteen mitä sanotaan, mutta asia luetaan suoraan paperista (tai prompterista). Se ei yleensä kuulosta luontevalta.

Pelkälle kameralle puhuminen on todella outoa aluksi, mutta kuvittele, että kerrot asiaa jollekin kaverille. Pystyt varmasti puhumaan puhelimessakin tai lähettämään ääniviestejä niin, ettei vastapuoli katso sinua jatkuvasti silmiin. Tämä on melkein sama asia.

Video käsikirjoitustakaan ei kannata tehdä kirjakielellä, vaan puheen rakennetta mukaillen. Kun kuuntelee ja editoi tarpeeksi kauan omia höpötyksiään, oppii tekemään käsikirjoitukset samaan tyyliin kuin itse puhuu.

6. Leikkaa ylimääräinen pois

Käsi ylös – kuinka moni tykkää huvikseen katsoa Youtubesta leikkaamattomia tunnin pituisia webinaaritallenteita? En minä ainakaan jaksa.

Videon editointi on usein ”pakollinen paha” ja vie paljon aikaa, mutta se on palvelus katsojalle. Joudut käyttämään enemmän aikaa työstämiseen, mutta säästät katsojan aikaa ja saat pointtisi perille, kun ihmiset jaksavat katsoa videon loppuun. Sama pätee tekstien kirjoittamiseen yleensä.

Puhuva pää -videon editointi on lopulta aika yksinkertaista: sen kuin leikkaat kaikki sekoilut ja hiljaisuudet pois. Et välttämättä tarvitse hienoja introja, näppäriä animaatioita tai muuta. Jos videolla on selkeästi mietitty punainen lanka, joka kuljettaa tarinaa eteenpäin ja esiinnyt kohtuullisen rennosti, se riittää pitkälle.

BONUSVINKKI: Mikä on hyvä videoeditointiohjelma?

Itse käydän editointiin Adobe Premiere Prota. Se on kallis ja vaatii opiskelua, mutta mahdollistaa myös paljon. Aloittelevalle käyttäjälle hyvä ilmainen videoeditori on esimerkiksi Clipchamp, josta ymmärtääkseni löytyy kaikki tarvittavat perustoiminnot.