Olen tehnyt paljon tiedonhakua ja vertailua, jotta kuvauskalusto kestäisi aikaa ja olisi monikäyttöistä. Tässä on vinkkilista omista tarvikkeistani ja käyttökokemuksia niistä.
Kannattaa huomata, etten ole videotuotannon ammattilainen – nämä ovat suositukseni harrastajalle, joka suhtautuu tubettamiseen ja videokuvaukseen vakavasti, vaikka ei teekään sitä (vielä) työkseen.
Kamera ja oheistarvikkeet
- Sony digitaalinen vlogikamera ZV-E10L ja 16-50 mm zoom-objektiivi – Gigantti
- Sony NP-FW50 litiumioniakku – Verkkokauppa.com
- SanDisk 256 Gt Extreme Pro SDXC UHS-I -muistikortti – Verkkokauppa.com
Kuvasin aluksi puhelimella ja ostin videokameran vasta kun olin tehnyt videoita 2,5 vuotta. Päädyin Sonyn vlogikameraan, joka on suosittu harrastajatubettajien keskuudessa. Videon saa tehtyä helposti nappia painamalla, mutta vaihdettava objektiivi ja asetukset mahdollistavat säätämisen kun osaamista kertyy. Kameralla hoituu myös 4K-videokuvaus, perusmuotoinen valokuvaus sekä striimaus tietokoneelle.
Vara-akuksi ostin Sonyn virallisen akun, vaikka halvempiakin on tarjolla. Vlogikameran mukana ei kuitenkaan tullut erillistä akkulaturia, vaan akkua voi ladata ainoastaan kameran sisällä. Toistaiseksi olen kuvannut kotona, joten vara-akulle ei ole ollut tarvetta. Jos kuvaisin enemmän, hankkisin erillisen Sony BC TRW -akkulaturin (katso Verkkokauppa.comissa).
Päivitin vanhan muistikortin tuplasti isompaan SanDiskin 256 gigan muistikorttiin, jonka luvattiin sopivan vaativaan käyttöön ja 4K-videoiden kuvaukseen. Toistaiseksi ei ole ollut valittamista.
Mikrofonit
Huomio: Vanhan Rode Wireless GO -mallin ovat korvanneet nykyään Rode Wireless ME sekä Rode Wireless GO II Single -järjestelmät. Näistä Rode Wireless ME on halvempi ja vaikuttaa simppeliltä vaihtoehdolta aloittelevalle videokuvaajalle. Se näyttää toimivan myös älypuhelimen kanssa ilman erillistä adapteria (Katso Verkkokauppa.comissa). Toimintaperiaate on kuitenkin sama kuin alla.
Yhdelle puhujalle:
- Rode Wireless GO langaton mikrofonijärjestelmä – Verkkokauppa.com (poistunut myynnistä)
- Rode Lavalier GO lavalier-mikrofoni – Verkkokauppa.com
Halusin hankkia yhden monikäyttöisen mikrofonin, joka sopii monenlaisiin videoihin. Langattoman mikin kanssa voin liikkua ja seistä vaikka 10 metrin päässä kamerasta, ja ääneni kuuluu silti hienosti. Ääntä ei tarvitse myöskään nauhoittaa erikseen, vaan se tallentuu suoraan kameraan. Akun kestoksi luvataan jopa 7 tuntia, mikä on tähän mennessä riittänyt.
Ensimmäinen ostokseni oli Rode Wireless GO, jossa on kaksi osaa: puhujaan kiinnitettävä lähetin ja kameraan kiinnitettävä vastaanotin. Lähettimessä on itsessään mikrofoni, mutta se on melkoinen möhkäle paitaan kiinnitettäväksi eikä äänenlaatu ole niin hyvä. Niinpä hankin vielä erillisen lavalier- eli solmiomikrofonin, joka kiinnitetään lähettimeen. Suosittelen tätä komboa lämpimästi! Äänenlaadun kuulee vaikkapa tältä videolta.
Kahdelle puhujalle:
- Rode Wireless GO II langaton mikrofonijärjestelmä – Verkkokauppa.com
- 2 x Rode Lavalier GO lavalier-mikrofoni – Verkkokauppa.com
Innostuin ajatuksesta tehdä haastatteluvideoita, joten hankin myöhemmin lisäksi Roden Wireless GO II -järjestelmän. Toimintaperiaate on muuten sama kuin Wireless GOssa, mutta yhteen vastaanottimeen kytkeytyy kaksi lähetintä, joilla voi nauhoittaa joko samalle ääniraidalle tai omille kanavilleen. Lähettimiä voi käyttää mikrofoneina suoraan tai niihin voi yhdistää solmiomikrofonit.
Testailua lukuunottamatta en ole päässyt käyttämään näitä vielä oikeasti, joten innostus oli hieman ennenaikaista. Mutta jos haluaa nauhoittaa ääntä kahdesta langattomasta mikrofonista yhteen kameraan, tämä on kätevin vaihtoehto. Yksin puhuessa toisen lähettimen voi mykistää, eli tämä riittää ainoaksi mikkijärjestelmäksi.
Rode Wireless GO -mikrofonin liittäminen puhelimeen:
- Rode SC7 -adapteri – Verkkokauppa.com
- USB-C – 3,5 mm audioadapteri (puhelinmerkeillä on omat versiot)
Älypuhelimissa ja tableteissa on erilainen äänen sisääntulo (TRRS) kuin kameroissa (TRS). Kun kuvasin puhelimella, tarvitsin vanhaan Rode Wireless GO -järjestelmään erillisen SC7-adapterin. Ja koska puhelimessani ei ollut enää 3,5 mm kuulokereikää vaan USB-C-sisääntulo, siihenkin väliin piti vielä lisätä adapteri. Mutta toimihan se lopulta!
Mikrofonin asusteet:
- Rode Interview GO kapula-adapteri – Verkkokauppa.com
- Røde Lavalier Minifur tuulisuoja mikrofoneille, 3 kpl – Verkkokauppa.com
Roden kapula-adapteri on ehdoton valinta uutisia tai ajankohtaisohjelmia parodioiville videoille. Se on käytännössä pelkkä kuori, jonka sisään voi ujuttaa Rode Wireless -lähettimen, eli sillä voisi tehdä oikeitakin haastatteluja ja kierrättää yhtä mikrofonia helposti.
Menin hankkimaan myös pörröiset tuulisuojat solmiomikeille, mutta en ole käyttänyt niitä, koska tähän mennessä olen kuvannut vain sisätiloissa.
Kuvausvalot
- Velbon Portable Multi-function LED-kuvausvalo – Verkkokauppa.com (poistunut myynnistä)
- Beiwe TUBE Lite RGB08W LED-putkivalaisin – Verkkokauppa.com
Minulla ei ole tilaa tai kiinnostusta säilyttää valtavia softboxeja, joten hankin ensimmäiseksi kuvausvaloksi Velbonin led-valon. Sen saa kätevästi kiinni minijalustaan ja seisomaan pöydälle, tai reppuun mukaan matkalle. Valitettavasti se on jo poistunut myynnistä, mutta arvostan monipuolisia säätömahdollisuuksia (kirkkaus ja värilämpötila) sekä kätevää USB-C-latausta.
Seurattuani riittävästi ulkomaisia ammattitubettajia halusin toiseksi valoksi värillisen led-valon, jota voi käyttää videoiden taustalla luomaan tunnelmaa. Beiwen putkivalo oli saanut hyvät arviot, ja se onkin ollut toimiva käytössä. Valoa voi käyttää myös toisena valkoisena kuvausvalona, ja sillä on omat pienet jalat eli erillistä jalustaa ei tarvita. Miinusta tulee vain lyhyestä 1,5 tunnin akunkestosta. Myöhemmin tajusin, että valoa voi käyttää myös verkkovirtaan kytkettynä, jolloin akunkesto ei ole ongelma.
Jalustat
- Rollei C5I Carbon + FPH-52Q kolmijalka kuulapäällä – Verkkokauppa.com
- Manfrotto PIXI Smart minijalusta – Verkkokauppa.com (poistunut myynnistä)
Sain aluksi lainaan halpisjalustan, mutta vajaan vuoden tubettamisen jälkeen sain hankittua kunnon kolmijalan. Tärkeitä speksejä olivat riittävä korkeus (olen pitkä ja kuvaan videoita seisaaltaan) sekä keveys mukana kuljettamista varten (hiilikuitujalusta on puoli kiloa kevyempi kuin Rollein halvempi malli). Kuulapää sopii sekä valo- että videokuvaukseen. Jos kuvaat puhelimella ja haluat sen kiinni tripodiin, tarvitset erillisen pidikkeen (esim. Manfrotton älypuhelinpidike, katso Gigantista).
Myöhemmin hankin vielä Manfrotton matkakokoisen pikkujalustan, jota olen käyttänyt kuvausvalon jalustana sekä yllättävän paljon myös videoiden katsomiseen kännykällä. Alun perin ajatuksenani oli käyttää tätäkin kameralle, mutta käytännössä säätömahdollisuudet ovat niin olemattomat, että pitäisi olla juuri oikean korkuinen taso jotta minijalusta olisi sopivalla korkeudella.
Muut tarvikkeet
- Ulkoinen kovalevy, Samsung 2TB Portable SSD T7 – Jimm’s PC Store
- USB-C – USB-A -kaapeli, AXAGON BUCM-AM20AB, 2 metriä – Jimm’S PC Store
Useamman vuoden tubettamisen jälkeen pöytäkoneen tallennustila alkoi täyttyä, joten oli pakko hankkia ulkoinen kovalevy. Toiveena oli pieni fyysinen koko, iso tallennustila ja mahdollisuus kuljettaa levyä mukana eli editoida videoita tarvittaessa reissun päällä. Minulle suositeltiin Samsungin SSD-levyä, ja ostin saman tien kahden terabitin kokoisen levyn, joka riittää toivottavasti pitkälle.
USB-C – USB-A -kaapeli tarvittiin Sonyn vlogikameran yhdistämiseksi tietokoneeseen striimaamista varten, ja kahden metrin pituus oli riittävä omalle työpisteelle.
Katso myös lista käyttämistäni ohjelmistoista ja sisällöntuottajan työkaluista!