Asiantuntija, tarkista tekstistäsi nämä 12 asiaa

Blogitekstin tai artikkelin kirjoitusprosessi alkaa yleensä raakaversion kirjoittamisella. Editointivaiheessa muokataan hajanaisista ajatuksista lukijaystävällinen teksti. Mutta mitä tekstistä pitäisi tarkistaa?

Olen toimittanut useamman vuoden erilaisia insinöörien ja asiantuntijoiden tuottamia työelämän tekstejä. Kaikki kirjoittajat ovat erilaisia, mutta huomaan tiettyjen asioiden toistuvan usein.

Niinpä kokosin asiantuntijakirjoittajille muistilistan asioista, jotka kannattaa tsekata omista teksteistä.

1. Punainen lanka

Kun raakateksti on valmis, voit antaa sen levätä vähän aikaa. Aloita sitten editointikierros ja lue tekstisi läpi tuorein silmin. Ääneen lukemalla saa yleensä hyvin kiinni epäjohdonmukaisuuksista.

Menetkö suoraan asiaan vai taustoitatko alkua selityksellä? (Poista selitys.) Onko tekstissäsi yksi pääajatus? Kulkeeko ajatus kirkkaana alusta loppuun saakka? Esitetäänkö asiat oikeassa järjestyksessä? Onko tekstillä selkeä alku, keskikohta ja loppu?

2. Kappalejako

Tekstin tulee olla helposti silmäiltävää ja sisällöstä pitää saada heti kiinni. Yleinen virhe verkkoteksteissä on kirjoittaa liian pitkiä kappaleita. Mobiililaitteilla teksti pahimmillaan täyttää koko ruudun ja tietokoneellakin lukeminen on vaivalloista.

Yhdessä kappaleessa kannattaa käsitellä vain yhtä asiaa. Laita tärkein ajatus heti ensimmäiseen virkkeeseen. Sopiva kappaleen pituus on yleensä muutama rivi. Itse pidän siitä, että kappaleet ovat suunnilleen saman mittaisia.

Kun olet jäsennellyt asiasi hyvän kokoisiksi kappaleiksi, palaa kohtaan yksi ja tarkista kappaleiden järjestys. Jos löydät artikkelisi pihvin vasta viimeisestä kappaleesta, nosta se alkuun.

3. Pitkät pötköt

Pätki virkkeesi helposti luettaviksi. Jos ajatus jatkuu monen sivulauseen ketjuna, jaa se sopivasta kohtaa kahdeksi virkkeeksi. Tekstistä tulee sujuvaa, kun vuorottelee sopivasti lyhyitä ja pidempiä lauseita.

Lauseenvastikkeet (tehdessään, tehtäessä) kannattaa muuttaa verkkoteksteissä puhekielisempään muotoon (kun hän teki, kun tehtiin).

Ei siis näin:
”Asiantuntijablogin kirjoittajaa valitsemaan lähdettäessä tavoitteet olivat selkeät…”

Vaan näin:
”Kun asiantuntijablogin kirjoittajaa lähdettiin valitsemaan, tavoitteet olivat selkeät…”

Suosi suoraa sanajärjestystä. Sitä on helpompi lukea. Jälleen hyvä tapa on lukea oma teksti ääneen.

4. Viittaa oikein

Joka vai mikä? Koulussa opeteltu muistisääntö pätee edelleen, eli pilkun jälkeen tuleva joka viittaa edelliseen sanaan. Mikä viittaa koko edelliseen lauseeseen.

”Blogitekstin kirjoitti insinööri, joka on oman alansa asiantuntija.”
”Blogitekstin kirjoitti insinööri, mikä hämmästytti lukijat.”

5. Passiivimuodot

Asiantuntijat haluavat usein kirjoittaa asiastaan passiivimuodossa, oli kyse sitten virallisesta dokumentista tai blogitekstistä. Kannattaa kuitenkin kokeilla tekstin muuttamista aktiiviin. Blogipostauksessa voit käyttää reippaasti minä-muotoa, ja ohjeistavassa tekstissä käskymuotoa.

”Hyvän tekstin avulla pystytään kasvattamaan asiantuntijan henkilöbrändiä.”
”Seuraavaksi tarkistetaan tekstin kieliasu. Lopuksi klikataan Julkaise.”

Vai näin?
”Hyvällä tekstillä kasvatat henkilöbrändiäsi.”
”Seuraavaksi tarkista tekstin kieliasu. Lopuksi klikkaa Julkaise.”

6. Yhdyssanat

Väärin kirjoitetut yhdys sanat pistävät silmään työelämän teksteissä. Vaikka kirjoitustaito ei kerro asiantuntijuudesta, virheet saattavat vähentää uskottavuuttasi.

Ratkaisu: Jos olet epävarma jonkun sanan kirjoittamisesta, googlaa se. Todennäköisesti joko Google korjaa hakusanasi tai saat tulokseksi esimerkiksi Kielitoimiston tai Kielikellon sivut.

Tavallisten yhdyssanojen lisäksi on kaikenlaisia sanaliittoja, kuten alun perin ja jotenkuten, joiden kirjoitusasu on hankala muistaa. Nekin kannattaa tarkistaa netistä.

7. Yhdysmerkit eli viivat

Tarkista yhdyssanojen lisäksi väliviivat.

Viiva laitetaan väliin, kun yhdyssanan osissa on sama vokaali:
infra-ala

Viiva laitetaan väliin, kun yhdyssanan alussa on lyhenne, vierassana tai erisnimi. Esimerkiksi tuotteiden nimet kuuluvat erisnimien kategoriaan.
IT-ala
coworking-tila
Tekstitalo-valmennus

Bonussääntö: Jos alkuosana on monta sanaa, tulee ensin välilyönti ja sitten viiva.
Kielioppia asiantuntijoille -kurssi
Taru sormusten herrasta -kirjasarja

8. Isot ja pienet alkukirjaimet

Alkukirjaimet ovat yleensä hyvin hallussa, mutta jostain syystä juhlapäivät ovat poikkeus. Joulu, uusivuosi, juhannus ja pääsiäinen kirjoitetaan kaikki pienellä. Maa nimeltä Suomi kirjoitetaan isolla, mutta kielemme on suomi tai suomen kieli.

9. Toistuvat täytesanat

Jokaisella kirjoittajalla on omat maneerinsa. Tarkista tekstistäsi usein toistuvat sanat. Helposti yliviljeltyjä sanoja ovat kuitenkin, myös, sitten, esimerkiksi, juuri. Poista tekstistä muutenkin ylimääräiset ja itsestäänselvät sanat.

Tsekkaa myös käyttämäsi adjektiivit ja hae tarvittaessa synonyymeja. Ovatko kaikki tuotteet tehokkaita? Voisiko joku olla vaiheeksi myös toimiva, tehoava, sujuva, tuloksekas, pelittävä tai vaikuttava?

10. Turhan hienot konjunktiot

Asiantuntijateksteissä näkee paljon sanoja sekä ja mikäli.

Mikäli hiot blogitekstiä, muista tarkistaa pilkut sekä pisteet.

Sujuvoita tekstiäsi valitsemalla neutraalit muodot:

sekä → ja
mikäli → jos

Kielikellon sanoin:
”Yleiskielessä sekä on merkitykseltään korostavasti lisäävä, jopa erillisyyttä tähdentävä. — Sekä jakaa rinnastettavat omiin erillisiin ryhmiinsä. — Ja liittää toisiinsa minkälaisia sanoja tai lauseita tahansa.

Kielitohtori jatkaa:
Sana mikäli on kuitenkin sävyltään huomattavasti virallisempi ja muodollisempi, eikä se tyylinsä puolesta sovikaan kaikkiin teksteihin ja tilanteisiin. Neutraali jos sen sijaan sopii melkein minne vain.

11. Ammattitermit

Mikä on tekstisi kohderyhmä? Jos tekstin oletettu lukija ymmärtää hankalankin ammattisanaston, anna palaa vain. Muussa tapauksessa pyri korvaamaan ammattislangia yleiskielisillä sanoilla tai ainakin selittämään sanoja, kun ne esiintyvät tekstissä ensimmäisen kerran.

12. Oikeinkirjoitus

Lopuksi on jäljellä enää viimeinen lukukierros, jossa tarkistat oikeinkirjoituksen ja korjaat lyöntivirheet. Parhaillekin kirjoittajille sattuu kirjoitusvirheitä, joten älä huoli vaikka jotain jäisikin huomaamatta. Voit myös kierrättää tekstin vaikkapa Wordin oikoluvun kautta tai pyytää kollegaa lukemaan kirjoituksen.

Toivottavasti listasta on sinulle hyötyä! Jos tekstin muokkaamiselle ei löydy aikaa, tarjoan myös editointi- ja oikolukupalveluita.